Cafeaua este bautura preferata a multora dintre noi, fiind totodata una dintre cele mai raspandite si mai apreciate la nivel mondial.
Popularitatea sa se datoreaza atat proprietatilor sale energizante, cat si gustului si aromei intense, ce pot da dependenta. Calitatile cafelei sunt date insa si de sortimentul din care face parte.
Putini stiu faptul ca la nivel mondial exista peste 80 de tipuri de cafea, fiecare avand caracteristici aparte.
Dintre acestea, doar 4 sunt cultivate la nivel industrial: Arabica, Robusta, Liberica si Maragogype.
Cafea arabica
Cafeaua Arabica reprezinta trei sferturi din productia mondiala, fiind o cafea de calitate superioara, cu un gust rafinat. Cultivata cu precadere in America Latina, dar si in Africa, aceasta cafea necesita soluri bogate in minerale si o temperatura constanta de 20°C, crescand la o altitudine de peste 600 metri. [1]
Fiind o planta foarte sensibila la conditiile de mediu, in cadrul acestui sortiment de cafea se pot identifica diferente de gust si aroma, diferente date de locul, tipul de sol si de clima unde sunt cultivati arborii.
Astfel, boabele de cafea arabica din America Latina sunt usor amare si au aroma de cacao sau alune, in timp ce cafeaua din Kenya are un gust mult mai amar si mai puternic. [2]
Etiopia este recunoscuta pentru cafeaua sa cu aroma rafinata, fina, usoara, completata de un iz floral.
Columbia este insa tara unde se produce cea mai cunoscuta cafea Arabica, aceasta fiind foarte populara printre consumatori pentru textura mai densa si aroma indrazneata cu note de cacao si nuca.
Cafea robusta
Cafeaua Robusta, spre deosebire de cafeaua Arabica, este mult mai putin pretentioasa la conditiile de clima, fapt sugerat si de numele sau. Cunoscuta si sub numele de Canephora, aceasta cafea este originara din bazinul Congo si poate fi cultivata in conditii de clima si sol inaccesibile altor arbori de cafea.
Se cultiva intens in Africa, India si Indonezia si este foarte rezistenta la boli si daunatori.
Aroma sa este insa mult mai putin intensa iar continutul de cofeina este mult mai ridicat decat al cafelei arabica. [3] Pretul este sub cel al cafelei Arabica, fiind preferata de producatorii de bauturi solubile.
back to menu ↑Cafea liberica
Cafeaua Liberica este originara din Liberia, Africa, si se aseamana la gust cu Robusta, fiind insa de o calitate mediocra.
Cu toate acestea, este apreciata pentru personalitatea sa aparte. Cultivarea acestui sortiment se face doar in zonele cu umiditate mare si cu temperaturi cuprinse intre 20 si 25°C.
back to menu ↑Cafea Maragogype
Din incrucisarea speciilor Arabica si Liberica a rezultat o specie hibrida, cafeaua Maragogype, cafea ce este cultivata in prezent in Brazilia, Mexic, Columbia, Guatemala, Nicaragua.
Boabele sunt de dimensiuni mari si se bucura de o calitate superioara. Gustul bogat, intens, cu tenta acra-amaruie, este si usor acid, aparte.
Pe langa aceste 4 mari tipuri de cafea exista si multe altele, unele consumandu-se doar in cadrul unor comunitati restranse, altele fiind accesibile publicului prin intermediul unor retele de distributie specializate. Dar despre aceste sortimente vom discuta intr-un articol dedicat.
Nuantele, aromele, specificul fiecarei zone se regasesc si in gustul cafelei, a bauturii finale, fapt ce face si mai captivanta si mai variata aceasta lume.
Referinte:
- [1] – http://www.jezabelcafe.ro/cafea-boabe/#boabe
- [2] – http://makegoodcoffee.com/south-america
- [3] – http://theroasterspack.com/blogs/news/15409365-10-differences-between-robusta-arabica-coffee