Fiecare persoana are o anumita afinitate pentru o bautura anume sau pentru un mic deliciu pe care il savureaza in momentele de rasfat sau, din contra, de activitate maxima. Pentru unii poate fi o bucatica de ciocolata, pentru altii o prajitura, un ceai de fructe sau o cafea.
Daca pentru fiecare alint exista beneficii recunoscute in unanimitate, in ceea ce priveste cafeaua situatia este putin altfel. Exista numeroase mituri despre cafea si despre beneficiile sau, din contra, efectele sale nocive.
Aceste mituri trebuie tratate ca atare, caci nu sunt sustinute de fapte reale, ci doar de informatii disparate. Sa le luam pe rand:
- Cafeaua nu are beneficii. Acest prim mit este poate cel mai usor de demontat, tocmai pentru ca bautura obtinuta pe baza cafelei are numeroase beneficii: creste nivelul de energie, imbunatateste capacitatea de concentrare, imbunatateste capacitatea de memorare si gandirea logica, iar cafeina contine si antioxidanti care combat cancerul. Pe de alta parte, cafeaua este una dintre bauturile care favorizeaza socializarea.
- Cafeaua creeaza dependenta. Se poate spune ca suntem dependenti de gustul aromat, parfumat, savuros, al cafelei, insa mai putin de substantele continute de aceasta. Chiar daca un consum regulat al cafelei poate induce o usoara stare de dependenta, aceasta este de scurta durata si nu afecteaza decat intr-o proportie foarte mica si un numar limitat de persoane. Asa numita dependenta de cofeina nu are si nici nu poate avea efectele pe care le au alte astfel de dependente, precum cele de alcool, nicotina sau chiar jocuri de noroc. Cele mai intalnite simptome sunt durerile de cap, oboseala si o usoara stare de anxietate, acestea intinzandu-se pe durata a cateva zile. Pentru a fi evitate totusi, este recomandata reducerea progresiva a consumului.
- Consumul de cafea poate duce la insomnii. Nici acest mit nu este real, cel putin nu in totalitate. O ceasca de cafea contine o cantitate de cofeina ce dispare de regula in cateva ore, deci daca se consuma cafea dimineata sau chiar la pranz, pana seara efectul sau ar trebui sa dispara cu totul. Exista insa si persoane foarte sensibile la aceasta substanta, care nu pot adormi usor dupa o cafea, insa aceste cazuri sunt destul de rare.
- Cafea contra alcool. Cu totii stim ca, daca am baut ceva mai mult si vrem sa anulam efectele alcoolului este bine sa bem o cafea si ne vom reveni. Acesta este unul dintre cele mai cunoscute si raspandite mituri de la noi, dar nu este decat atat: un mit. Cafeaua ne energizeaza, ne da un plus de tonicitate, insa nu anuleaza efectul pe care alcoolul il are asupra organismului. Reactiile, impulsurile nervoase si instinctele sunt diminuate, la fel si viteza de reactie si reflexele. Soferii nu trebuie niciodata sa consume alcool si apoi sa se urce la volan considerand ca o cafea a rezolvat problema betiei.
- Cafeaua deshidrateaza. Intr-adevar, cafeaua are un efect diuretic, insa acesta este foarte mic. Daca este consumata o cafea normala, lunga, de aproximativ 150 ml, tot acest lichid este mult mai mare decat cel ce poate fi eliminat din cauza cofeinei. Nici bauturile tip espresso nu pot dezechilibra nivelul de apa din organism astfel incat sa duca la deshidratare.
- Cafeaua este contraindicata pe timpul sarcinii. Nu exista studii care sa ateste existenta unui risc pentru fat in cazul consumului de cafea de catre mamica pe parcursul sarcinii. Cu toate acestea, medicii recomanda sa se consume o cantitate limitata de astfel de bauturi, si asta in general ca masura preventiva, nu ca interdictie medicala.
- Cafeaua poate duce la boli grave, precum afectiunile cardiace, osteoporoza sau cancer. Acesta este inca un mit care circula pe la noi, dar care nu are baza reala. Nu exista studii care sa lege in vreun fel cafeina de cancer. Consumul moderat de cafea, de pana in 744 de miligrame pe zi (cam trei cesti) nu afecteaza un adult sanatos. Aceste bauturi favorizeaza eliminarea calciului si magneziului in urina doar daca sunt consumate in cantitati foarte mari, dar nici asa nu pot dezechilibra sistemul normal si nivelul de calciu din organism sau din oase.
Pe langa aceste mituri despre cafea exista multele altele, unele cu un sambure de adevar, altele complet false, precum: „consumul de cafea duce la micsorarea sanilor” sau „cafeaua verde ajuta la slabit”. Adevarul este insa stiut si unanim recunoscut: nimic nu se compara cu un espresso cremos intr-o dimineata adormita.
Daca stiti si voi astfel de mituri, sunteti invitatii nostri sa le asterneti mai jos, in sectiunea de comentarii!