Cofeina este unul dintre cele mai controversate „ingrediente” din lumea bauturilor, fiind considerat pe de o parte necesar, dar pe de alta parte nociv si de evitat. Ce este insa cofeina si cum trebuie sa o utilizam pentru a obtine doar beneficii de pe urma sa?
Cofeina este o substanta cu gust amarui ce apare in mod natural in diverse plante, insa poate fi obtinut si pe baza sintetica, in laborator. Din punct de vedere chimic, ea este un alcaloid din familia de compusilor heterociclici, mai cunoscuti sub numele de purine.
Efectele sale asupra organismului, atunci cand este consumata in cantitati normale, sunt foarte benefice, amintind aici cresterea nivelului de energie si o imbunatatire a puterii de concentrare si a memoriei [1]. In plus, studiile au demonstrat si alte beneficii majore, protejand organismul de maladii grave precum Parkinson, diabet de tip2 sau cancer la ficat. [2] Pe langa acestea, cofeina – confundata de cele mai multe ori cu cafeaua – creaza si o stare de bine, de relaxare, sporind totdata si atentia si eficienta.
In mod natural, cofeina se gaseste in diverse parti ale plantelor: cafea boabe, frunze de ceai, seminte – nuci Kola, Guarana, boabe de cacao. Concentratia este insa variata, fiind mai mare in cazul cafelei si mai redusa in cazul boabelor de cacao. Solubila in apa, cofeina da gustul bun, amarui, bauturilor realizate pe baza plantelor ce o contin, dar este utilizata si in mod industrial pentru a da gust unor bauturi precum sucurile acidulate, bauturi energizante sau chiar alimente.
Cantitatea de cofeina pe care o putem obtine din cele mai raspandite bauturi este asadar diversa: o cana de cafea preparata (230ml) poate contine intre 40 si 180 mg, o cafea instant – 30-120 mg/cana, o cana de ceai preparat din frunze poate avea o concentratie de 20 pana la 90 mg de cofeina, iar un pahar de bautura racoritoare (aprox. 360ml) contine intre 36 si 90 mg de substanta. Pe langa acestea, chiar si cafeaua decofeinizata contine 3 pana la 5 mg de cofeina pentru o cana. Pe partea de alimente, ciocolata amaruie contine 25 de mg de cofeina pentru fiecare 30 de grame.
Efectele consumului de cofeina pentru organism depind si ele de mai multi factori, intre care se numara sensibilitatea acestuia, cantitatea ingerata si obisnuinta.
Efectele mai putin placute, intalnite in special atunci cand este depasita o anumita limita, sunt urmatoarele: insomnie, stare de agitatie, ritm cardiac neregulat, irascibilitate, dureri de stomac. Intensitatea lor este foarte diversa, iar manifestarile dispar imediat ce se revine la doza obisnuita.
Pe de alta parte, se poate observa si efectul de toleranta, in sensul in care o persoana ce consuma cafea sau alte produse cu o concentratie mai mare de cofeina devine oarecum imuna la efectele sale.
Toleranta la cofeina apare insa doar in urma unui consum regulat de astfel de produse si in cantitate mare. Aceasta toleranta se manifesta uneori ca o dependenta, iar momentul in care se renunta brusc la consumul de cafea, de exemplu, pot aparea reactii pecum dureri de cap, lipsa de concentrare, stare de letargie, reactii ce dispar insa repede, mai ales daca se consuma un produs ce contine aceasta substanta. [3]
Referinte:
- [1] – http://hub.jhu.edu/2014/01/12/caffeine-enhances-memory/
- [2] – http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/expert-answers/coffee-and-health/faq-20058339
- [3] – http://www.eatsonfeets.org/docs/Effects_of_caffeine_on_human_health.pdf