Reduceri azi la eMag
Prepararea unei cafele nu mai repezinta, pentru multi dintre noi, doar o operatiune realizata mecanic in fiecare dimineata pentru a ne putea trezi mai bine.
Ea s-a transformat usor intr-o stiinta si, pentru unii, chiar intr-o arta. Indiferent cum preferam cafeaua, exista cateva repere pe care le putem urmari pentru a obtine o bautura mai aromata, mai catifelata si mai savuroasa.
- Cafeaua proaspata. Este un lucru impamantenit faptul ca la obtinerea celei mai bune cafele contribuie si prospetimea boabelor. Cafeaua proaspata este foarte aromata insa isi pierde foarte repede din calitati daca este tinuta mult timp in conditii nepotrivite.
- Pastrarea corecta a boabelor. Dupa ce ati cumparat cafeaua, este indicat sa se depoziteze in containere speciale, ce se inchid ermetic si nu permit aerului sa patrunda in interior si, totodata, nici nu lasa aroma sa se disperseze in exterior. Aceste recipiente pot fi borcane din sticla cu capac etans, cutii din metal sau ceramica, toate cu un sistem foarte bun de inchidere.
- Pragatirea cafelei acasa. Pe cat posibil, este de preferat sa rasniti cafeaua chiar inainte de a o folosi. Astfel se va pastra mult mai multa savoare ce se va transmite bauturii finale. Pentru a macina boabele de cafea se pot folosi mai multe instrumente: rasnita integrata in espressorul automat (situatia cea mai fericita), rasnita ce se poate adauga unui espresor manual (atunci cand este posibil) sau o rasnita manuala, cu discuri sau cu lame de macinare. Alegerea ar trebui sa se faca in functie de nevoi si nu de criterii materiale
- Calitatea apei. Atunci cand dorim sa ne pregatim un espresso acasa – dar este o regula ce se aplica in orice situatie, indiferent ca alegi sa pregatesti o cafea la espressor, filtru sau la ibric – este foarte important sa se foloseasca o apa cu gust bun. Apa de la robinet are un gust uneori neplacut, de clor, are o mare concentratie de calcar si poate degaja si un miros neplacut. De aceea este mai bine sa se foloseasca apa imbuteliata, nu neaparat un sortiment costisitor
- Utilizarea unei cantitati corecte de cafea. Pentru a obtine o bautura de calitate este nevoie sa se foloseasca cantitatea necesara si suficienta de cafea. De exemplu, pentru un espresso este nevoie de 7-9 grame de cafea fin macinata pentru a se prepara o bautura plina de tarie, savoare si cremozitate.
- Cestile. Se presupune deseori faptul ca modul de servire a unei cafele nu influenteaza calitatea acesteia. Gresit. De exemplu, un espresso adevarat se va servi intr-o ceasca de dimensiuni reduse si este esentiala incalzirea ei prealabila. O astfel de bautura este mult mai savuroasa atunci cand este calda, iar o ceasca ce depaseste temperatura ambientala va mentine si cafeaua fierbinte mai mult timp.
Aceste mici detalii contribuie hotarator la calitatea unei bauturi pe baza de cafea, chiar daca vorbim de una preparata la espressor sau la ibric.