Bautorii de cafea apreciaza in general gustul intens al acesteia si aroma ce poate avea tente florale, acrisor-amaruie sau fructate. Daca acest gust este dat de sortimentul de cafea folosit, modul de preparare si de combinare a bauturii cu lapte sau frisca ofera o mare diversitate si se pliaza mai usor pe preferintele fiecaruia, dar si pe momentul zilei.
Atunci cand mergem la cafenea, dar si atunci cand ne achizitionam un aparat de cafea acasa, suntem pusi in fata unei liste lungi de tipuri de bautura, toate pornind de la espresso, si de multe ori nu stim ce sa alegem pentru ca nu cunoastem ce se afla ascuns in spatele denumirilor. Iata un scurt ghid al acestor licori:
Espresso
Este bautura de baza ce se obtine din cafea, fiind foarte aromata si tare. De regula nu este mai mare de 30 de ml, si se prepara prin trecerea unui jet de apa fierbinte printr-o cantitate anume de cafea proaspat macinata. Se serveste fara lapte si fara zahar.
back to menu ↑Ristretto
Este forma si mai concentrata de espresso, avand in general doar 22 de ml. si un efect energizant imediat.
back to menu ↑Machiatto
Un espresso „patat”, aceasta bautura porneste de la o portie sau maxim doua de espresso (30 sau 60 de ml), la care se adauga, deasupra, putina spuma de lapte.
back to menu ↑Latte-Machiatto
Daca un Machiatto se prepara in mod obisnuit prin adaugarea de lapte in cafea, acum situatia se inverseaza: intr-o cantitate mai mare de lapte fierbinte si spuma de lapte se adauga putin espresso (in general 15 ml de cafea pentru 150 ml de lichid).
back to menu ↑Cappucino
O bautura traditional italieneasca, ce se prepara prin combinarea unui espresso (30 ml) cu o parte de lapte fierbinte si o parte de spuma de lapte, fiecare avand 60 de ml. Servit intr-o cana preincalzita, cappuccino nu trebuie sa depaseasca 150 de ml.
back to menu ↑Americano
Desi la noi este confundata adeseori cu cafeaua la filtru, cafeaua americano are la baza tot espresso si se prepara astfel: la un shot de Espresso se adauga doua parti de apa, pentru a-l dilua si a-i reduce din tarie.
back to menu ↑Mocha
Confundata uneori cu un cappuccino, Mocha este o cafea tare, insa foarte aromata si dulce. Se obtine din combinarea a 60 ml de espresso cu 60 ml de sirop de ciocolata si 30 ml lapte fiert.
back to menu ↑Latte
In prepararea acestei bauturi se porneste de la un espresso dublu (60 ml) peste care se adauga lapte fierbinte ( 300 ml) si apoi un strat consistent de spuma.
back to menu ↑
Frappe
Termenul de Frappe provine din franceza si se traduce prin „rece”, deci aceasta bautura este una care se serveste rece. Exista mai multe derivate ale acestei bauturi, insa ceea ce au in comun sunt cele doua ingrediente de baza: cafeaua si gheata. Se pot adauga diverse alte ingrediente: lapte, spuma de lapte, zahar, inghetata, condimente, etc.
back to menu ↑Irish Coffee
Separat de tipurile de bauturi mentionate mai sus, insa destul de raspandita, este cafeaua irlandeza, care se prepara din cafea fierbinte, whiskey irlandez si zahar, fiind astfel o bautura ce se poate servi mai degraba dupa-amiaza
Acestora li se adauga si alte tipuri de bauturi, obtinute prin combinarea unui espresso sau a unei cafele normale cu diverse alte ingrediente, de la spuma de lapte la condimente sau alcool.
Latte sau Caffè Latte foloseste 1/2 lapte fierbinte si spre deosebire de Cappuccino si Latte macchiato,foloseste o cafea crema (numita si Schümli) din boabe mild tot 1/2 si ceva spuma de lapte pentru aspect si savoare.
Café Crème se face din 8-10g cafea macinata mild si 120-150ml apa fierbinte sau depinde de ceasca.Are o crema maro-nuc.