Pentru foarte multi dintre noi, cuvantul „cafea” este sinonim cu „espresso”. Intr-adevar, espresso-ul este cel care surprinde in cel mai complex mod intreaga aroma si toata savoarea detinuta de boabele de cafea proaspat macinate.
Se stie ca o bautura buna se obtine doar folosind produse de calitate – atat cafea cat si apa –, produse proaspete (in cazul de fata cafea proaspat prajita si proaspat macinata) si ustensile pe masura – fie ca vorbim de un espressor, de o cafetiera sau chiar de un ibric.
Daca despre cafea si despre espresso am mai vorbit , masinile de cafea au o istorie ce merita a fi povestita.
Cum a inceput?
Cafeaua a devenit in secolul al XIX-lea una dintre cele mai cautate marfuri pe piata europeana, iar obiceiul consumarii sale a ajuns un adevarat ritual in casele nobililor de pe intregul continent. Procesul de preparare a bauturii in sine era insa destul de greoi, dura mult si rezultatul nu era intotdeauna cel dorit. S-a ivit astfel o oportunitate noua pe piata, de care multi au dorit sa profite.
Au aparut multi inventatori ce si-au propus sa utilizeze aburul atat de la moda in acea perioada pentru a extrage cele mai bune elemente din cafea. Au fost lansate mai multe modele de masini de cafea, insa prototipul considerat a sta la baza espressoarelor de astazi este atribuit lui Angelo Moriondo din Torino, Italia. Acesta a primit in anul 1884 un brevet pentru „noi utilaje cu abur pentru confectionarea economica si instantanee de cafea sub forma de bautura”.
Acest aparat folosea doua boilere separate, unul care incalzea apa si o impingea apoi printr-un strat de cafea, iar cel de-al doilea boiler producea abur care sa desavarseasca procedeul de brezare. Desi este considerat primul espressor, nu exista nici macar o schita a acestui aparat, dar nici date despre existenta unuia in realitate.
Continuatorul acestui prototip a fost Luigi Bezzera, care a transformat cele doua compartimente in unul singur, mai eficient. Cu toate acestea, boilerul era incalzit cu flacara deschisa, ceea ce limita foarte tare posibilitatile de a controla temperatura si presiunea din interior. Pasul inainte fusese totusi facut, caci o cafea se realiza acum in doar cateva secunde.
Din pacate Luigi Bezzera nu dipunea de fonduri suficiente pentru a-si promova si dezvolta produsul, asa incat a apelat la cineva care putea sa il ajute: Desiderio Pavoni. Acesta a cumparat in anul 1903 patentul lui Bezzera si l-a dezvoltat considerabil. El este inventatorul valvei de presiune, care nu permite bauturii incinse sa stropeasca in jur in momentul in care iese cu presiune din aparat.
Cei doi au colaborat cot la cot in dezvoltarea aparatului, iar in 1906, la Expozitia de la Milano, a fost prezentata pentru prima data publicului larg „masina de espresso”. Succesul sau a fost impresionant, treptat aceasta fiind comandata in intreaga Italie. Dezavantajul acestui aparat era insa faptul ca presiunea aburului era foarte mica, si nici o alta imbunatatire facuta de Pavoni nu a remediat aceasta problema.
Astfel au aparut si alti competitori, intre care s-a remarcat Pier Teresio Arduino. Desi acesta a incercat, la randul sau, sa aduca imbunatatiri majore aparatului, meritul sau este cu totul altul. Foarte bun om de afaceri, Arduino a inteles potentialul espressoarelor si a reusit sa extinda piata acestora dincolo de granitele tarii, detinand si o fabrica de masini de cafea, chiar mai mare decat a competitorului sau.
Limita de doi bari presiune pe care o aveau espressoarele la momentul respectiv era si cel mai mare dezavantaj al lor. Abia dupa Cel de-al doilea razboi mondial aceasta problema a fost rezolvata de catre Achille Gaggia din Milano. El a reusit sa sporeasca presiunea pana la 8-10 bari, ceea ce era cu adevarat impresionant. Ca urmare a acestei noi presiuni, espresso-ul a capatat acea „spuma” caracteristica, pe care multi o considerau dubioasa la momentul acela. Totul s-a schimbat – spune legenda – cand Gaggia a spus ca bautura facuta cu aparatul sau este atat de buna incat isi prepara singura „crema”.
Anul 1961 reprezinta un at reper in istoria espressoarelor, caci este anul in care Ernesto Valente a inventat si prezentat masina de cafea intitulata Faema E61. Noutatea era reprezentata de faptul ca, spre deosebire de espressoarele Gaggia, care produceau presiunea ridicata cu ajutorul unui barista, noul model beneficia de un sistem automatizat care prelua aceasta sarcina.
Imbunatatirile ulterioare sunt multe, insa nu la fel de emblematice pentru istoria espressoarelor asa cum le stim noi azi.