Atunci cand ne hotaram sa achizitionam un produs pentru casa trebuie sa luam in calcul foarte multe elemente, ce tin atat de partea functionala, cat si de partea financiara.
Daca in unele situatii este mai usor sa ne decidem, in ceea ce priveste alegerea aparatelor electronice si electrocasnice situatia se complica.
In cazul espressoarelor criteriile de selectie sunt numeroase si foarte variate, insa de cele mai multe ori partea financiara este hotaratoare. Asadar, cum alegem un espressor in functie de buget?
Primul pas este cel de a stabili bugetul, in linii mari: care este suma pe care dorim sa o cheltuim, la care se adauga o limita maxima, peste care nu putem trece indiferent de motiv, dar si o limita minima, sub care nu vom cobora din considerente mai tehnice. Puteti de exemplu sa stabiliti un prag de 300 de lei (avem aici un top al celor mai bune espressoare pana in 300 de lei) , 500 de lei, 500-1000 si asa mai departe.
Dupa stabilirea bugetului trebuie stabilite nevoile carora trebuie sa raspunda aparatul in sine. Va fi folosit acasa sau la birou? Daca vorbim de o familie cu mai multi membri sau cu copii, atunci poate trebuie un aparat care sa faca si altceva decat espresso. Numarul celor ce il folosesc conteaza si el, la fel ca si capacitatea acestora de a folosi unul manual. Dupa aceste doua etape urmeaza cea in care se studiaza produsele disponibile pe piata in momentul respectiv. Ce trebuie urmarit:
- Pretul intreg si eventual pretul promotional. Pot fi disponibile la oferta produse care in mod obisnuit ne-ar depasi bugetul, insa acum sunt intre limitele acestuia si ar putea reprezenta o optiune buna
- Tipul de espressor: manual sau automat. Cele mai ieftine sunt in general manuale, iar cele ce depasesc pragul de 500 de lei sunt in cu precadere automate. Cu toate acestea se pot gasi aparate automate si sub acest prag, deci nu exista constrangeri majore aici.
- Tipul de alimentare. Alimentarea poate fi facuta cu pad-uri, capsule, cafea macinata, cafea boabe sau prin combinarea acestora. Trebuie retinut insa faptul ca cele le pot fi alimentate cu boabe de cafea sunt mai scumpe decat toate celelalte.
- Presiunea. Pentru un espresso adevarat este necesara o presiune de 15 bari, care sa permita extragerea rapida a aromei din cafea. Presiunea mai mica de atat va influenta gustul final al bauturii, care va fi mai slaba si mai amaruie.
- Brandul. Poate parea a fi o caracteristica mai putin importanta, insa se stie ca exista firme cu traditie in domeniu, care stiu exact preferintele si nevoile pietei si le pot raspunde mai usor.
- Daca aceste criterii au fost indeplinite si inca nu ati atins suma medie sau doriti sa urcati spre treapta urmatoare, atunci trebuie sa va uitati la functiile integrate, pornind de la functia de cappuccino sau cea de autocuratare, pana la setarea manuala a temperaturii, semnalizarea nivelului minim de apa in rezervor si altele. Prezenta si calitatea rasnitei reprezinta un alt element de interes.
Alegerea unui espressor nu este o sarcina usoara, insa odata decizia luata, satisfactia va fi garantata. Si, pentru a fi siguri ca ati facut cea mai buna alegere, sfatul nostru este sa cititi si recenziile produsului inainte de a-l achizitiona.
Buna ziua,
Firma noastra are 15 angajati, din care 8 angajati lucreaza la birou.
In acest moment folosim un filtru de cafea normal. Acest filtru nu ne satisfice operational si avem costuri mari cu prepararea cafelei si timp (cafeaua s a racit, nu mai e proaspata, cand cineva are nevoie de cafea nu este si trebuie preparata una noua si multa cafea, si sunt cazuri care la sfarsitul zilei de munca ramane cafea si se arunca). Si in plus cand avem vizitatorii . . .
Ni s-a recomandat sa luam un expressor automat datorita faptului ca ofera mai multe avantaje si posibilitatea ca fiecare angajat sa si prepare singur o ceasca de cafea cand doreste.
Am fost indrumat catre acest site espressor.net ca m-ati putea ajuta cu sfaturi.
Bugetul estimat pentru achizitia unu espressor este intre 1000 – 1500 lei.
Pe langa expressorul automat sau manual pe care ne recomandati am dori si mai multe informatii:
-ce cafea recomandati pentru espressor? Cafea macinata sau cafea boabe? O marca anume?
-diferenta intre un espressor automat si manual? Ce recomandati?
-ce cafele putem prepara? De exemplu cand mergem la o cafea, ni se intreaba ce dorim un expresso mic sau mare?
-cate grame de cafea se consuma la o ceasca de cafea preparata de catre espressor?
-ce volum trebuie sa aibe o ceasca de cafea? E suficient de 30 ml pentru a avea o cafea buna preparata de espressor?
-espressorul e care ne veti recomanda mai face altceva in afara de cafea?
-ce intretinere operationala lunara implica pentru a avea un espressor in stare buna?
-si alte sfaturi pe care le considerati ca ar fi utile pentru mine?
Multumesc,
Cezar
Buna seara.
Tinand cont de cele expuse de dvs, as inclina sa va recomand un espressor automat, cu rasnita incorporata.
Aruncati o privire la aceste modele. Din punctul meu de vedere e solutia optima de compromis pentru nevoile dvs.
Referitor la intrebarile Dvs, o sa incerc sa va raspund punctual:
1) Daca vreti sa va surprindeti colegii si mai ales oaspetii, va recomand o cafea proaspat prajita (achizitionata de la o prajitorie respectabila), rasnita pe loc (asta presupune sa faceti o investitie si intr- rasnita decenta). De regula marcile de „brand” nu sunt cea mai fericita alegere. Aruncati o privire aici: https://espressor.net/cel-mai-bun-espressor-de-cafea/#comment17
2) Daca doriti o cafea de calitate, espressorul manual este de departe cea mai buna alegere. Daca insa doriti o cafea preparata rapid, fara murdarie, un espressor automat (eventual cu rasnita incorporata) poate fi o solutie de compromis.
3) In general, cu un espressor decent, puteti prepara cam toate tipurile de cafea uzuale. Modalitatea de preparare o aveti descrisa aici: https://espressor.net/ghidul-bautorilor-de-cafea-cum-se-prepara-pricipalele-tipuri-de-bauturi/
4) Aveti descris pe scurt aici: https://espressor.net/cel-mai-bun-espressor-de-cafea/#toph2_5
5) Da, un espresso ca la carte se obtine prin extractia a 7-9 grame de cafea timp de 25-30 de secunde si da, cantitatea este de aproximativ 30 ml.
6) Aveti raspunsul la pt 3
7) Un espressor decent nu necesita operatiuni de mentenanta laborioase. In principiu daca efectuati la timp decalcifierea, nu ar trebui sa aveti probleme majore in exploatare.
Daca aveti si alte nelamuriri, nu ezitati sa ne scrieti.