Espresso este bautura la care ne gandim cu totii atunci cand ne dorim sa savuram o cafea aromata si plina de parfum.
Generalitati
La noi traditia cafelei s-a limitat mult timp la bautura preparata la ibric si apoi la filtru, insa in ultimii ani s-a remarcat o tendinta puternica de orientare a consumatorilor spre espresso-ul italienesc, in forma sa clasica ori in variantele Machiatto, Latte-Machiatto, Cappucino sau Americano.
Daca la inceput era preferata cafeaua servita in cadrul diverselor localuri, in prezent pasionatii de cafea doresc sa se bucure de un espresso perfect in confortul propriei locuinte.
back to menu ↑Cum se obtine un espresso perfect?
Pentru ca boabele de cafea sa se transforme intr-o bautura perfecta este necesara urmarea catorva pasi, ce implica in mod obligatoriu utilizarea unui espressor manual, si nu a unuia automat, care prepara cafeaua printr-o simpla apasare de buton.
back to menu ↑Alegerea si pregatirea cafelei
Pe langa alegerea espressorului, care are un rol important in extragerea aromei, cafeaua este cel putin la fel de importanta.
Cea mai buna si mai aromata cafea este cafeaua Arabica, pe care o gasim insa uneori amestecata cu alte sortimente, precum Robusta, sortimente care au insa un gust mai putin bogat.
Este de preferat sa se aleaga o cafea proaspat prajita, din magazine specializate, cumparandu-se deci o cantitate mai mica ce isi va pastra insa prospetimea pana la momentul utilizarii.
Pregatirea cafelei presupune macinarea ei. Rasnirea trebuie sa se faca doar pentru cantitatea ce urmeaza a fi folosita si doar cu cateva momente inainte de a fi pusa in sita. Cu cat boabele petrec mai mult timp din momentul rasnirii pana in momentul utilizarii cu atat aroma se dilueaza si isi pierde din nuante.
Gradul de maruntire poate varia destul de mult. Trebuie sa se tina insa seama de faptul ca aceasta granulatie poate influenta cremozitatea bauturii si intensitatea gustului amar. Daca este foarte marunt rasnita, cafeaua poate da un gust mai amarui, neplacut, iar daca este prea mare, atunci nu se va extrage toata taria din cafea si nu se va obtine aceeasi concentratie.
back to menu ↑Dozarea
In mod obisnuit, pentru a se obtine un espresso perfect trebuie sa se foloseasca 7g pentru espresso si 14g pentru double espresso (doppio).
In functie de preferinte se pot adauga intre 2 si 6 grame. Pentru dozarea acasa, unde nu dispunem mereu de instrumente pentru cantarire, se poate folosi fie un cantar de bucatarie modern, fie o lingurita care se va umple cu varf, insa aceasta metoda este destul de nesigura.
back to menu ↑Distributia si presarea
Aceste doua etape reprezinta in fapt uniformizarea cafelei in porta filtru si presarea ei pentru a se obtine pucul pentru espresso. Uniformizarea este necesara pentru ca apa nu trece in mod uniform prin tot filtrul si astfel se poate obtine un gust mai amarui sau mai diluat.
Presarea se poate realiza fie cu dispozitivul ce insoteste aparatul (espressorul), dar se pot achizitiona si tampere speciale, care sa se potriveasca perfect pe dimensiunile sitei. Cu acest tamper trebuie aplicata o presiune de 13kg forta – asa cum este specificat in cartile de specialitate – iar rezultatul trebuie sa fie un disc compact de cafea.
back to menu ↑Extractia
Pentru a se extrage toata savoarea cafelei din acest disc apa trebuie sa indeplineasca mai multe conditii. In primul rand este bine ca espressorul sa aiba un filtru care sa purifice apa. Daca nu se foloseste o apa imbuteliata, de calitate, gustul acesteia poate afecta calitatea bauturii.
In plus, apa trebuie sa aiba o temperatura constanta de 88ºC (+/- 2ºC) in momentul in care iese din espressor. Un aparat de calitate va asigura aceasta temperatura, insa cele mai mici pot incalzi excesiv apa sau pot adauga apa rece in boiler in timpul prepararii, ceea ce duce la scaderea temperaturii cafelei obtinute si, odata cu aceata, si gustul are de suferit.
Timpul de extractie necesar este si el important: 25 de secunde (+/- 2,5 sec) sunt suficiente pentru un espresso de calitate. Un timp mai scurt nu permite apei sa extraga toate aromele din cafea, iar un timp mult peste acesta va da un gust amar bauturii.
Presiunea ideala pentru a realiza un espresso perfect este de 9 bari. Nici mai mult nici mai putin. Majoritatea aparatelor casnice vin reglate cu o presiune prestabilita de 12 pana la 15 bar dar cu un fine tunning aceasta poate fi reglata.
Un alt aspect important de care sa tineti cont: folositi cesti preincalzite! Daca veti folosi o ceasca rece cafeaua se va raci foarte rapid pierzandu-si din consistenta cremoasa.
back to menu ↑
Curatarea aparatului de cafea
Desi nu contribuie in mod direct la savoarea cafelei, intretinerea aparatului este necesara si obligatorie pentru ca diversele reziduuri sa se acumuleze si sa interactioneze astfel cu bautura, modificandu-i in final gustul. Curatarea aparatului se face dupa fiecare utilizare, lasand putina apa sa se scurga in gol.
Porta filtrul se desprinde imediat dupa terminarea extractiei si se clateste cu apa calda.
Buna! Cum as putea alege un espressor pentru acasa, in jur de 3.000 de lei? Care ar fi criteriile?